ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ημερίδα: “Οριοθέτηση στη συμπεριφορά του παιδιού”
23 Μαΐου, 2017
Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου ασκεί ή είναι δέκτης bullying ;
15 Ιουνίου, 2017

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής, οι ώρες που περνάμε διαβάζοντας συνήθως μας φαίνονται “βουνό”. Πόσο, όμως, αποδοτικό είναι το διάβασμα που κάνουμε; Υπάρχουν τρόποι και τεχνικές διαβάσματος που μπορούν να μας γλυτώσουν από τις άπειρες ώρες πάνω από ένα βιβλίο; Πώς μπορώ να κάνω το διάβασμά μου περισσότερο αποδοτικό; Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να υιοθετήσουν γονείς και μαθητές για τη οργάνωση του διαβάσματος.

  1. Ξεκινήστε νωρίς τη μελέτη

Όταν επιστρέψετε από το σχολείο και ξεκουραστείτε για λίγη ώρα, μην αφήσετε ανεκμετάλλευτο το χρόνο σας. Δεν αξίζει να σπαταλήσετε αυτές τις παραγωγικές ώρες, στις οποίες το μυαλό μας βρίσκετε ακόμη σε εγρήγορση, αφήνοντας όλο το διάβασμα για το απόγευμα. Φροντίστε, λοιπόν, να ξεκουραστείτε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και ξεκινήστε το διάβασμα. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε ημέρα, ώστε να συνηθίζει το μυαλό και το σώμα μας. Βεβαιωθείτε, όμως, πρώτα πως έχετε ξεκουραστεί λίγο.

      2. Φροντίστε το χώρο σας

Ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον και βοηθάει στη συγκέντρωση. Διαβάζετε πάντα στο δωμάτιό σας και όχι στο σαλόνι ή την κουζίνα. Φτιάξτε το χώρο σας ευχάριστο και άνετο, αποφεύγοντας ωστόσο αντικείμενα που μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή. Κλείστε, λοιπόν, κινητό, τηλεόραση, λάπτοπ για λίγο. Βάλτε πάνω στο γραφείο σας το βιβλίο του μαθήματος που έχετε επιλέξει να μελετήσετε. Αφήστε δίπλα μόνο τα αναγκαία (μολύβι, στυλό, γόμα, υπογραμμιστικό), ώστε να μη χρειαστεί να διακόψετε το διάβασμα για να τα ψάξετε.

      3. Οργανώστε την ύλη

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, συμβουλευτείτε το πρόγραμμά σας με τα αντίστοιχα τετράδια και σημειώσεις για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Φτιάξτε ένα πρόχειρο πλάνο για τη σειρά, με την οποία θα διαβάσετε, και τον χρόνο που θα χρειαστείτε για το κάθε μάθημα. Αν προσπαθήσετε να ακολουθήσετε και να τηρήσετε το πλάνο, θα εκπλαγείτε και εσείς από το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δείτε ότι το πλάνο κάποια στιγμή μπορεί να μη σας εξυπηρετεί χρονικά, μπορείτε απλά να το αναπροσαρμόσετε. Την επόμενη φορά είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε καλύτερα.

      4. Βάλτε χρονικά όρια

Ένας τρόπος για να ξεκινάμε το διάβασμα, είναι ξεκινώντας από τα περισσότερο δύσκολα και κουραστικά μαθήματα, ώστε να έχουμε καθαρό μυαλό και περισσότερη ενέργεια. Μία τεχνική ενίσχυσης του πείσματος και του εγωισμού μας είναι ο προσδιορισμός χρονικών ορίων. Θέτοντας ένα χρονικό όριο για το κάθε μάθημα, αυτόματα δημιουργούμε και ένα κίνητρο στον εαυτό μας  για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ως βοήθημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια αφύπνιση. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων εντός χρόνου, μπορούμε να σημειώνουμε ένα “τικ” δίπλα στο μάθημα, αλλιώς βάζουμε ένα “χ” και την επόμενη φορά αναπροσαρμόζουμε το χρόνο μας. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουμε και πώς να διαβάζουμε προσηλωμένοι, χωρίς να κάνουμε τα λεγόμενα “πασαλείμματα”.

        5. Μην αποσπάτε την προσοχή σας 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όταν ξεκινάμε το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνουμε ή να απενεργοποιούμε οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή (κινητά τηλέφωνα, ipad, laptop, τηλεοράσεις κλπ.). Σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά για λίγες ώρες και να κερδίσουμε λίγο πολύτιμο χρόνο, που θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε τη μελέτη αρκετά νωρίτερα.

        6. Κάντε μικρά διαλείμματα

Το μυαλό μας έχει την τάση να κουράζεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως μπορεί να είναι τα 40 με 45 λεπτά.  Κάθε περίπου 45 λεπτά κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Θα ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας και θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα.

        7. Αξιολογήστε το διάβασμά σας

Αφού ολοκληρώσετε τις ασκήσεις σας, διαγράψτε από το πρόγραμμα το μάθημα αυτό, ώστε να θυμάστε ότι το τελειώσατε και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Εάν έχετε απορίες, κυκλώστε το σημείο εκείνο με έντονο χρώμα για να μην τις ξεχάσετε και ζητήστε τη βοήθεια των γονιών ή των δασκάλων σας.

   ΝΑ  ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ:

  • Η διάρκεια του διαβάσματος δεν παίζει ρόλο. Ζητούμενο των μαθημάτων είναι το ποιοτικό διάβασμα.
  • Ξεκινήστε το διάβασμα από τα δύσκολα μαθήματα.
  • Να κατανοείτε αυτό που διαβάζετε και να μην το αφήνετε πίσω. Είναι δύσκολο να μάθουμε κάτι, το οποίο δεν έχουμε καταλάβει.
  • Διαβάστε με προσοχή, προσπαθώντας παράλληλα να σκεφτόμαστε τι διαβάζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.