Οργάνωση ενηλίκων με ΔΕΠΥ και ο κανόνας 80/20

Το άγχος του αποχωρισμού και τρόποι να το αντιμετωπίσουμε
11 Ιουλίου, 2017
Δεν έγραψα καλά στις Εξετάσεις. Και τώρα;
19 Ιουλίου, 2017

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing). Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.
Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση.

Οι περισσότεροι ενήλικες επαγγελματίες συνήθως γνωρίζουν τον κανόνα 80/20.  Τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών μας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών δεν έχει αναλογικά τον ίδιο αντίκτυπο στην επιχείρησή σας.
Παρόλο που αυτός ο κανόνας ακούγεται απλός και δεν μοιάζει να έχει κάτι κοινό με τη ΔΕΠΥ, αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αύξησης της παραγωγικότητας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για επαγγελματίες με ΔΕΠΥ.
Διότι ο κανόνας 80/20 στερείται λογικής και συχνά παραβλέπεται.
Ως νοήμονες άνθρωποι, υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε λογικοί, συνεπώς, λογικά συνεπάγεται ότι το 50% των αποτελεσμάτων μας προέρχεται από το 50% των προσπαθειών μας και το 60% των αποτελεσμάτων από το 60% των προσπαθειών μας και… ούτω καθεξής. Ακόμη χειρότερα, συμπεραίνουμε ότι ο λόγος που εργαζόμαστε 12 ώρες είναι διότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορούμε πράγματι να κάνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.
Ακόμη κι όσοι «αντιλαμβάνονται» τον κανόνα 80/20, σπάνια εφαρμόζουν τον κανόνα με αλλαγές ως προς το πώς οργανώνουν την εργασιακή τους μέρα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς έναν συνεργάτη που δεν είναι αποτελεσματικός, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε την ίδια τάση στον εαυτό μας. Κατά συνέπεια, είτε οι άνθρωποι «αντιλαμβάνονται» τον κανόνα 80/20 είτε όχι, συχνά διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν τα πράγματα.
Ας πούμε, για παράδειγμα,  ότι εργάζεστε ένα τυπικό 8ωρο τη μέρα. Εάν ισχύει ότι με το 20% των προσπαθειών μας επιτυγχάνουμε το 80% των αποτελεσμάτων, τι θα συνέβαινε εάν επικεντρωνόμασταν πλήρως για 96 λεπτά κάθε μέρα (20% των 8 ωρών); Για να το δοκιμάσετε, πάρτε ένα χρονόμετρο και ορίστε το στα 96 λεπτά. Χωρίς διακοπές, επικεντρωθείτε στη σημαντικότερη προτεραιότητα της ημέρας.
Δοκιμάστε το όσο πιο νωρίς μέσα στην ημέρα γίνεται, προτού σας κατακλύσουν με e-mail, τηλεφωνήματα, συναντήσεις ή άλλους αντιπερισπασμούς. Πολλοί από τους επαγγελματίες που δοκίμασαν αυτή την ιδέα,  έμειναν έκπληκτοι με τα πόσα κατάφεραν να ολοκληρώσουν. Δοκιμάστε το για μία εβδομάδα και αξιολογείστε πόσο καλά θα δουλέψει για σας.
Γιατί είναι αποτελεσματική αυτή η προσέγγιση στη ΔΕΠΥ;
Επαγγελματίες με ΔΕΠΥ ανακάλυψαν ότι αυτή η μέθοδος είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για δύο λόγους. Πρώτον, μειώνει τους αντιπερισπασμούς που επηρεάζουν την παραγωγικότητά τους. Δεύτερον, επιτρέπει στα άτομα με ΔΕΠΥ να μεγιστοποιήσουν την ικανότητά τους για υπερεστίαση. Η υπερεστίαση είναι η τάση των ατόμων με ΔΕΠΥ να απορροφούνται σε εργασίες που έχουν ισχυρό κίνητρο και άμεση επιβράβευση. Παρόλο που έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση, την οργάνωση και την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών, οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ συχνά μπορούν να συγκεντρωθούν προσεκτικά σε δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν.

Shane Perrault Ph.D., Ψυχολόγος και coach, στο Entrepreneurs with ADHD

Πηγή: www.adhdhellas.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.