Πώς μπορώ να βάλω όρια σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών);
Για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, πέρα από την αγάπη και τη στοργή μας, χρειάζεται να θέσουμε κάποια όρια στη συμπεριφορά του. Τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και πλαίσια λειτουργίας στο σπίτι, ακόμα και αν αντιδρούν σε αυτό, καθώς έτσι αισθάνονται ασφάλεια και αυξάνουν κατακόρυφα την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησής τους.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι κανόνες, τους οποίους αν τηρήσετε θα αποφύγετε αθέμιτες συμπεριφορές και θα πετύχετε τη συνεργασία των παιδιών πολύ ευκολότερα απ’ όσο πιστεύατε.
- Όταν ζητάμε κάτι από το παιδί θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο και ξεκάθαρο και όχι γενικόλογο.
- Σε αυτά που ζητάμε από το παιδί δείχνουμε συνέπεια και σταθερότητα σε βάθος χρόνου. Δηλαδή κάθε φορά που κάνει μια συγκεκριμένη αταξία, έχει και συγκεκριμένη συνέπεια.
- Οι γονείς πρέπει να τηρούν του ίδιους βασικούς κανόνες απέναντι στο παιδί .
- Όταν το παιδί παραβιάζει κάποιον κανόνα του σπιτιού τότε θα πρέπει να υποστεί μια συνέπεια.
- Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να επιβάλλουμε την συνέπεια λόγω ειδικών συνθηκών, εξηγούμε στο παιδί τους λόγους που δεν επιβλήθηκε η συνέπεια τη συγκεκριμένη μέρα και ότι από την επόμενη θα ισχύει πάλι ο κανόνας.
- Οι συνέπειες – τιμωρίες δεν πρέπει να είναι εξαντλητικές για το παιδί, ούτε να ξεπερνάνε τα 15 – 30 λεπτά (ανάλογα με την περίπτωση).
- Πάντοτε θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει τα παιδιά για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν την εκάστοτε συμπεριφορά τους. Ορίζουμε συγκεκριμένη συνέπεια για συγκεκριμένη συμπεριφορά.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πίνακες επιβράβευσης. Δηλαδή αν τηρεί έναν κανόνα που έχουμε θέσει, κερδίζει μια ανταμοιβή στο τέλος της εβδομάδας.
- Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να είναι πάντα κάποιο υλικό αγαθό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε προσφέρει ευχαρίστηση στο παιδί, όπως μια βόλτα με ποδήλατο ή μια βόλτα στο πάρκο.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συνέπεια και η σταθερότητα στην εφαρμογή των κανόνων αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος.
Οριοθετείστε τα παιδιά σας κάνοντας τα υπεύθυνα απέναντι στις επιλογές τους!