Αμφίπλευρος Συντονισμός: Πού χρησιμεύει και πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε;

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα παιδί που κλαίει;
9 Νοεμβρίου, 2017
Παιχνίδια διαχείρισης του παιδικού θυμού
11 Δεκεμβρίου, 2017

Αμφίπλευρος Συντονισμός: Πού χρησιμεύει και πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε;

Αμφίπλευρος Συντονισμός:

Πού χρησιμεύει και πώς μπορούμε να τον ενισχύσουμε;

 

Τι είναι ο αμφίπλευρος συντονισμός;

  Στην καθημερινότητά μας εκτελούμε πλήθος δραστηριοτήτων, όπου  χρησιμοποιούμε δεξιότητες για τις οποίες δεν προσπαθούμε συνειδητά. Μια από αυτές τις δεξιότητες είναι ο αμφίπλευρος συντονισμός,  ο οποίος ξεκινάει ήδη από τη βρεφική ηλικία. Με τον όρο αμφίπλευρος συντονισμός εννοούμε τον συντονισμό των κινήσεων των δύο τμημάτων του σώματος, του δεξιού και του αριστερού. Ένα άτομο που είναι ικανό να συντονίσει ταυτόχρονα τα δύο του χέρια για την διεκπεραίωση μιας δραστηριότητας έχει αναπτύξει τον αμφίπλευρο συντονισμό.

Συντονισμένη και ταυτόχρονη κίνηση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στα δύο χέρια, καθώς και στα πόδια. Αν ένα παιδί δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τη συγκεκριμένη δεξιότητα, τότε είναι πιθανό να δυσκολευτεί αρκετά σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να κλωτσήσει μια μπάλα σε στόχο.

Υπάρχουν τρία είδη αμφίπλευρου συντονισμού: α) οι συμμετρικές κινήσεις, όπου τα 2 χέρια κάνουν την ίδια κίνηση ταυτόχρονα , β) οι εναλλασσόμενες κινήσεις, τα 2 χέρια κάνουν εναλλάξ την ίδια κίνηση και γ) η κίνηση όπου χρησιμοποιείται το κυρίαρχο χέρι και το μη κυρίαρχο που βοηθάει στη σταθεροποίηση.

 

Σε ποιες δραστηριότητες μας χρειάζεται ο αμφίπλευρος συντονισμός;

      Ο αμφίπλευρος συντονισμός ενέχει σπουδαίο ρόλο σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας (ντύσιμο, δέσιμο κορδονιών, χειρισμός κουμπιών) αλλά και σε ακαδημαϊκές (γράψιμο, κόψιμο με ψαλίδι). Άλλες δραστηριότητες στις οποίες συναντάται είναι το κολύμπι, το ποδήλατο,  το σκαρφάλωμα, η ζωγραφική, το πέρασμα χαντρών σε κλωστή κ.α.

 

      Τεχνικές ενίσχυσης του αμφίπλευρου συντονισμού:

            Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την ενίσχυση του συντονισμού των χεριών/ποδιών αρκεί να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη!

Μερικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας είναι οι εξής:

  • Η ζωγραφική: Επεκτείνετε το υλικό σας χρησιμοποιώντας πινέλα, τέμπερες, νερομπογιές και κυρίως δαχτυλομπογιές. Οι τελευταίες μπορούν να κάνουν θαύματα στον συντονισμό των χεριών.
  • Δραστηριότητες στη κουζίνα: Το παιδί μπορεί να γίνει ο μικρός σας βοηθός στη κουζίνα, δίνοντάς του μερικές αρμοδιότητες όπως ο καθαρισμός πλαστικών (μη ευθραύστων) σκευών, να απλώσει τη ζύμη με τον πλάστη, να ταξινομήσει τα μαχαιροπίρουνα. Επίσης με αυτό τον τρόπο το παιδί νιώθει χρήσιμο και εκτιμάει τον χρόνο που περνάει μαζί σας.

φφ

  • Φτιάξτε φιδάκια με πλαστελίνη χρησιμοποιώντας και τα δυο χέρια.
  • Τσαλάκωμα χαρτιού: Δώστε στο παιδί χαρτιά που δεν χρειάζεστε να τα τσαλακώσει με τα δύο του χέρια και να τα πετάξει.
  • Δώστε στο παιδί να ανοίξει και να κλείσει μπουκάλια. Με το ένα χέρι κρατάει το μπουκάλι και με το άλλο ξεβιδώνει το καπάκι.
  • Κόψιμο πλαστελίνης με ψαλίδι: Το παιδί μπορεί να κάνει ακανόνιστες ψαλιδιές στη πλαστελίνη κρατώντας τη με το ένα χέρι και κόβοντας με το άλλο.
  • Ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας με εναλλασσόμενα πόδια. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συναντάται συχνά στη καθημερινότητά μας, επομένως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

 

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο αμφίπλευρος συντονισμός είναι μια σημαντική δεξιότητα που μας βοηθάει να εμπλακούμε σε χρήσιμες δραστηριότητες. Σε περίπτωση που ένα παιδί δυσκολεύεται στην εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν τον συντονισμό των δύο χεριών ή ποδιών θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να το βοηθήσουμε στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, με στόχο την καλύτερη αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον του.

 

Καγγελίδου Σύλβια,

Εργοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.