Η Δυσπραξία, γνωστή και ως Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού (Developmental Coordination Disorder) είναι μια νευρολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει το σχεδιασμό και την εκτέλεση των κινητικών δραστηριοτήτων. Οι δυσκολίες μπορεί να αφορούν τη γλωσσική ικανότητα, την αντίληψη και τη σκέψη.
Αίτια δυσπραξίας:
Τα αίτια που προκαλούν τη δυσπραξία δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά υποθετικά. Θεωρείται ότι συνδέεται με ανωριμότητα στην νευρική ανάπτυξη στον εγκέφαλο και όχι με εγκεφαλική βλάβη. Με άλλα λόγια, τα δυσπραξικά παιδιά δεν παρουσιάζουν κάποια κλινική νευρολογική ανωμαλία που να εξηγεί την κατάστασή τους, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα της νευρολογικής ανωριμότητας του εγκεφαλικού φλοιού. Η δυσπραξία μπορεί επίσης να είναι κληρονομική.
Συμπτώματα δυσπραξίας:
Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε και να θεωρήσουμε πως υπάρχουν καθολικά συμπτώματα της δυσπραξίας, γιατί κάθε παιδί έχει δικό του ατομικό προφίλ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να αναγνωριστούν, μεταξύ των οποίων:
Η δυσπραξία είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού, τον τρόπο που παίζει, καθώς και την εμπλοκή του στην εκπαιδευτική διαδικασία και γι΄αυτό είναι πολύ σημαντική η διάγνωσή της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς είναι οι πρώτοι που εντοπίζουν τις δυσκολίες στο παιδί, ειδικά όταν δεν είναι το πρώτο στην οικογένεια. Κάθε γονιός που υποψιάζεται ότι το παιδί του ενδέχεται να έχει δυσπραξία, θα πρέπει να επισκεφθεί τον παιδίατρο ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Πηγές:
Boon, M. (2001). Helping Children with Dyspraxia. London: Jessica Kingsley Publishers
Dixon, G & Addy, L. (2004). Making Inclusion Work for Children with Dyspraxia. USA: RoutledgeFalme
Τσιτσιβός, Γ. (2018). Η Δυσπραξία και τα χαρακτηριστικά της. Ανακτήθηκε από https://www.paidonarogi.gr/index.php/articles/dyspraksia/item/78-i-dyspraksia-kai-ta-xaraktiristika-tis