Η Play Therapy σημαίνει Παιγνιοθεραπεία, δηλαδή θεραπεία μέσω παιχνιδιού. Η προσωποκεντρική Play therapy είναι μία αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης για παιδιά και νέους έφηβους. Βασίζεται στο γεγονός ότι το παιχνίδι είναι το πιο φυσικό μέσο που διαθέτει το παιδί για να εκφραστεί. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μαθαίνει να εξωτερικεύει τις ανάγκες και τα συναισθήματα του. Μέσα στον ασφαλή χώρο που του παρέχεται στην θεραπεία, το παιδί είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που ελέγχει την κατάσταση, σε ένα πλαίσιο ορίων που δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας και της πραγματικότητας που χρειάζεται.
Όλα αυτά συνιστούν για το παιδί μια πρόκληση και μια ευκαιρία να ωριμάσει, να γίνει πιο δημιουργικό, να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό του και να νοιάζεται για τους άλλους. Σημαντικό ρόλο έχει βέβαια στην υποστήριξη του παιδιού και η παράλληλη συμβουλευτική των γονέων τόσο για θέματα που αφορούν άμεσα το ίδιο το παιδί όσο και τους γονείς προσωπικά.
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;:
Η προσωποκεντρική Play Therapy μπορεί να υποστηρίξει παιδιά από 4 - 11 ετών (και μικρότερης ηλικίας με ειδική προσαρμογή ) που καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα συναισθηματικής, μαθησιακή - γνωσιακής ή κοινωνικής φύσεως και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:
o άγχος, υπερευαισθησία, φόβους και φοβίες
o παρατεταμένη θλιμμένη διάθεση, κατάθλιψη
o διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, ενούρηση
o έλλειψη προσοχής ή αδυναμία συγκέντρωσης/υπερκινητικότητα
o μαθησιακές δυσκολίες
o σωματικές ενοχλήσεις χωρίς διαπιστωμένη οργανική αιτία όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες
o εναντιωματική ή αντικοινωνική συμπεριφορά όπως απειθαρχία, επιθετικότητα, πολλά ψέματα, μικροκλοπές
o υπερβολική συστολή, εσωστρέφεια, απομόνωση
o παιδική παχυσαρκία ή ανορεξία.
Μπορεί επίσης να παράσχει άμεση ανακούφιση, στήριξη και βοήθεια σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις τα ίδια ή στο περιβάλλον τους όπως:
o διαζύγιο των γονέων
o απώλεια αγαπημένου προσώπου
o χρόνια ασθένεια του παιδιού ή αγαπημένου προσώπου
o κινητικά προβλήματα, αναπηρίες
o τραυματικά βιώματα όπως σοβαρά ατυχήματα, κακοποίηση
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;:
Το παιδί από τη φύση του έχει πλαστεί για να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι η «αναπτυξιακή τροφή» του παιδιού που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις σωματικές και πνευματικές του δεξιότητες και ικανότητες. Καλλιεργεί τη φαντασία του με σκοπό στη συνέχεια να αποκτήσει πρότυπα και συμπεριφορές, που θα το βοηθήσουν να διαμορφώσει σε ένα σημαντικά μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του.
Όλες αυτές οι επιδράσεις του παιχνιδιού λειτουργούν ενοποιητικά σαν ένας ολιστικός μηχανισμός μάθησης και ανάπτυξης, αφού ως δραστηριότητα:
Διευκολύνει τη μάθηση εκθέτοντας τα παιδιά σε νέες εμπειρίες, δραστηριότητες και ιδέες.
Ενσωματώνει γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα.
Παρέχει το νόημα για την πρόσληψη νέων συνδέσεων και σχέσεων μεταξύ ιδεών, εμπειριών, ικανοτήτων και γνώσεων.
Εντάσσει τα παιδιά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς τα βοηθάει στην αντίληψη της ομαδικότητας με τους κανόνες και τις αξίες της.
Επιτρέπει στα παιδιά να δομούν νοήματα από τις εμπειρίες τους.
Προσαρμόζει την ψυχοσύνθεσή του, με τη δημιουργία του αυτοελέγχου, του σεβασμού και τέλος της ωρίμανσής του.