ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ
Συμβουλές προς γονείς παιδιών με Καθυστέρηση Λόγου και Ομιλίας
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η Καθυστέρηση Λόγου και Ομιλίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένη Λογοθεραπεία μέσω τεχνικών, οι οποίες προσδιορίζονται από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε παιδιού.
Παράλληλα με οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα, κρίνεται απαραίτητη η συμβολή των γονέων/φροντιστών και του οικείου περιβάλλοντος, οι οποίοι χρειάζεται να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που τους υποδεικνύει ο Λογοθεραπευτής.
Έτσι, οι γονείς/φροντιστές είναι απαραίτητο να αναπτύξουν περισσότερη λεκτική επικοινωνία με το παιδί και να είναι υπομονετικοί και υποστηρικτικοί απέναντι σε αυτό.
Οι παρακάτω συμβουλές απευθύνονται σε γονείς/φροντιστές παιδιών που παρουσιάζουν Καθυστέρηση Λόγου και Ομιλίας.
⁂ Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί (από νεογέννητο κιόλας) μπορείτε να του περιγράφετε αυτά που κάνετε! Δεν έχει σημασία αν στην αρχή δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς του λέτε! Ακούει τη φωνή σας και ηρεμεί, του δείχνετε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία, ακούει διαφορετικό λεξιλόγιο κάθε μέρα και αναπτύσσεται η κατανόηση του!
⁂ Δημιουργήστε συνθήκες στην καθημερινότητα σας με το παιδί, ώστε να έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας για να καλύψει τις ανάγκες του! Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ώρα του φαγητού, καθώς συμβαίνει πολλές φορές μέσα στην ημέρα!
⁂ Η ανάπτυξη της μίμησης ειναι πολύ σημαντική σε ένα παιδί. Οι ικανότητες της μίμησης που επιδεικνύει ένα παιδί 18 μηνών είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την λόγο και την ομιλία που έχει όταν γίνει 3 ετών.
Μην ξεχνάτε!
Πάντα να έχετε παιχνιδιάρικη διάθεση με το παιδί σας και να το επιβραβεύετε για κάθε προσπάθεια που κάνει!
Σόνια Κρινά,
Λογοθεραπεύτρια
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– CHILD PHONOLOGY, Volume 1 PRODUCTION, edited by Grace H. Yeni-Komshian, James F. Kavanagh, Charles A. Ferguson, ACADEMIC PRESS 1980
– Practice Nurse, Dr Mary Lowth, MEDICAL SOLUTIONS LTD, ALL RIGHTS RESERVED 2015