Εξ' αποστάσεως παροχή υπηρεσιών

Η εξ’ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών προτείνεται για ενδιαφερόμενους που αδυνατούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν στον επαγγελματικό χώρο του ψυχολόγου. Ο ενδιαφερόμενος αρκεί να κάνει χρήση κάποιου διαδικτυακού προγράμματος (π.χ. skype, viber, messenger) με τον υπολογιστή του ή με το κινητό του τηλέφωνο και έτσι η επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόµενου γίνεται με εικόνα και ήχο. Ο ψυχολόγος θα παρέχει την συμβουλευτική του συνδρομή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως εάν η συνάντηση λάμβανε χώρα στο γραφείο του. Επιπλέον, ο κώδικας δεοντολογίας, το ιατρικό απόρρητο, η θεραπευτική συμμαχία και συνεργασία παραμένουν ακριβώς όπως στις συμβατικές συνεδρίες.

Η διαδικασία παροχής υπηρεσιών Διαδικτυακής Συμβουλευτικής διέπεται από τις αρχές του οργανισμού “International Society for Mental Health Online” (http://ismho.org/). Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη, αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο θεραπευτικής προσέγγισης (για αναλυτικότερη παρουσίαση και τεκμηρίωση της μεθόδου, μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω έρευνες που αποδεικνύουν τη χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα της παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου:

http://www.jmir.org/2004/4/e40/ https://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2009.09071012 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15228830802094429# .VI8vaCvF_hs
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20183695)

Η εξ’ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας απευθύνεται κυρίως σε άτομα που:

  • Έχουν δυσκολία στην μετακίνηση λόγω κινητικών ή άλλων ιατρικών προβλημάτων.
  • Ζουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό.
  • Δεν υπάρχει κάποιος ψυχολόγος στην περιοχή που κατοικούν.
  • Νιώθουν μεγαλύτερη άνεση να μιλήσουν σε ψυχολόγο που δεν βρίσκεται στην πόλη τους.
  • Επιθυμούν να μην έρθουν σε σε φυσική εγγύτητα με τον θεραπευτή.
  • Επιθυμούν να επικοινωνήσουν βρισκόμενοι σε περιβάλλον της επιλογής τους.

H Focus Lab παρέχει εξ’ αποστάσεως τις κάτωθι υπηρεσίες:

Ατομικής Συμβουλευτικής

Συμβουλευτικής Γονέων