Στρες: Τι ισχύει πραγματικά;

ΔΕΠ-Υ και πιθανά αίτια
20 Φεβρουαρίου, 2017
Το κίνητρο στη μάθηση και τρόποι για να το ενισχύσετε
23 Μαρτίου, 2017

Στρες: Τι ισχύει πραγματικά;

Στρες: Τι ισχύει πραγματικά;

 

Το στρες  είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας,καθώς εμφανίζεται σε ποικίλες καταστάσεις και συνθήκες. Ακριβής προσδιορισμός της έννοιας του στρες δε μπορεί να δοθεί, αφού για τον καθένα ξεχωριστά σημαίνει κάτι διαφορετικό. Η ελλιπής γνώση, λοιπόν, σχετικά με τα συμπτώματα και τις ιδιότητες του, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λανθασμένων αντιλήψεων και διαστρεβλώσεων. Οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από αυτό το φαινόμενο παρουσιάζονται παρακάτω με σκοπό την αποφυγή διαστρεβλώσεων αλλά και την δημιουργία μιας επαρκούς εικόνας, ικανής να οδηγήσει στην πρόληψη εμφάνισης δυσλειτουργιών.

1. Οι διάσημες στρατηγικές μείωσης του στρες είναι οι κατάλληλες.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι μείωσης του στρες. Συχνά, παρουσιάζονται μερικές σε τηλεοπτικά ψυχαγωγικά προγράμματα και άλλες σε ενημερωτικές διαδικτυακές σελίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλες οι τεχνικές δε ταιριάζουν σε όλους. Ο λόγος είναι πως το κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά το στρες, άρα και οι τεχνικές αντιμετώπισής του είναι σαφές πως αλλάζουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που σε αντίθεση με άλλους δηλώνουν πως η yoga αυξάνει τα επίπεδα άγχους τους. Επειδή βοηθάει πολλούς δε σημαίνει απαραίτητα πως ταιριάζει και σε εμένα.

2. Δεν έχω συμπτώματα. Άρα δεν έχω και στρες.

Η αντίληψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα “σκαλοπάτι” για τη μεγέθυνση του στρες μακροπρόθεσμα. Δε θα πρέπει να αγνοούμε τα καθημερινά γεγονότα που μας προκαλούν στρες γιατί δε βρίσκουμε κάποιο επιβαρυντικό σύμπτωμα στον οργανισμό μας. Για την εμφάνιση του χρόνιου στρες, άρα και την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια. Συνεπώς, τα καθημερινά φαινόμενα μπορεί να συνθέσουν αργότερα την ύπαρξη μιας σειράς συμπτωμάτων βλαβερά για την υγεία μας. Δε θα πρέπει να αγνοούμε τις καθημερινές συνθήκες που δημιουργούν στρες.

3. Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε με το στρες , αφού βρίσκεται παντού.

Καθημερινά οικονομικά προβλήματα, εξετάσεις, χωρισμοί και άλλες τόσες στρεσογόνες καταστάσεις επιβαρύνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, το στρες δε βρίσκεται παντού και δε θα πρέπει να επιβάλλουμε στον εαυτό μας να δεχτεί παθητικά την ύπαρξη του και να δεχτούμε την ύπαρξή του. Θα μπορούσαμε να δομήσουμε την καθημερινότητα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσει ως προληπτικό μέσο για την καταπολέμηση του αυξημένου στρες, όπως η εύρεση ελεύθερου χρόνου, η δημιουργία πλάνου ή υιοθέτηση αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης. Το στρες ούτε βρίσκεται παντού, ούτε πρέπει να ζούμε με αυτό.

4. Το στρες είναι ένα αρνητικό φαινόμενο.

Σίγουρα το στρες έχει αρνητικές επιδράσεις στο άτομο, αν και σε ορισμένες περιστάσεις (και σε συγκεκριμένα επίπεδα) μπορεί να δώσει ώθηση για την αύξηση της απόδοσης με σκοπό την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στον αθλητισμό, σε μια συνέντευξη κλπ. Το στρες (στο φαινόμενο πάλης ή φυγής) ενδέχεται να δώσει κίνητρο για αύξηση απόδοσης και επίτευξης καλύτερων αποτελεσμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.