Εργοθεραπεία στην παραλία: 5 δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Η επικοινωνία παιδιού-γονέα και οι Τεχνικές για τη βελτίωσή της (Β΄μέρος)
27 Ιουλίου, 2017
Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά
23 Αυγούστου, 2017

Εργοθεραπεία στην παραλία: 5 δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει ξεκούραση, αποχή από το διάβασμα, θάλασσα και όρεξη για ατελείωτα παιχνίδια στην άμμο. Τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά έχουν πολύ όρεξη και ενέργεια για παιχνίδι, περισσότερη από κάθε άλλη στιγμή του χρόνου. Αυτή τη διάθεση για παιχνίδι μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στις διακοπές μας ή μια ημέρα που θα περάσετε στην παραλία.

Παρακάτω προτείνονται 5 ιδέες που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά ώστε να απασχοληθούν ευχάριστα και δημιουργικά στην παραλία.

1. Χτίσιμο κάστρων

Παροτρύνουμε το παιδί να συγκεντρώσει ότι εξοπλισμό μπορεί να χρειαστεί (κουβαδάκια, φτυάρια, κλπ) σε ένα σημείο ώστε να είναι κοντά του όσο θα δημιουργεί το κάστρο. Διατηρώντας καθιστή θέση, το παιδί χτίζει κάστρα στην άμμο. Στόχος είναι η ενίσχυση της στάσης σώματος και η ενδυνάμωση του κορμού.

2. Παιχνίδια ταχύτητας

Τοποθετούμε ένα κουβαδάκι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μερικά μέτρα μακριά από την ακτή και ζητάμε από το παιδί να το γεμίσει φέρνοντας νερό με τις χούφτες. Μπορείτε να θέσετε συγκεκριμένο χρόνο στον οποίο πρέπει να καταφέρει να γεμίσει το κουβαδάκι ώστε να είναι το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον. Με αυτή τη δραστηριότητα, το παιδί ενισχύει τη μυική δύναμη και βελτιώνει την αδρή κίνηση.

3. Παιχνίδια με μπάλα

Παίζουμε με μπάλα θαλάσσης σε όρθια θέση βόλεϊ και διάφορες παραλλαγές του. Το παιδί πιάνει και πετάει τη μπάλα. Στόχος είναι η βελτίωση της αδρής κίνησης, του οπτικοκινητικού και αμφίπλευρου συντονισμού.

4. Σχήματα στην άμμο

Μαζεύουμε πέτρες και βότσαλα από την παραλία σε διάφορα μεγέθη. Με τη βοήθεια τους φτιάχνουμε σχήματα πάνω στην άμμο και ζητάμε από το παιδί

να τα αντιγράψει. Μέσω αυτής της δραστηριότητας εκπαιδεύεται στην αναγνώριση και μίμηση σχημάτων, ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα και τη συγκέντρωση προσοχής. Επίσης μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το παιδί  στις προμαθηματικές έννοιες «μικρό- μεγάλο», διαχωρίζοντας τις πέτρες και τα βότσαλα ανάλογα με το μέγεθός τους.

5. Μάντεψε τη λέξη

Χωριστείτε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα χρειάζεται από ένα κλαδί, με το οποίο να μπορεί να σχεδιάσει πάνω στην άμμο. Ένας παίκτης πρέπει να σχεδιάσει μία εικόνα σύμφωνα με μία λέξη που θα του πει η αντίπαλη ομάδα, έτσι ώστε να ανακαλύψει η δική του ομάδα ποια είναι αυτή η λέξη. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να παίξετε και κρεμάλα. Στόχος είναι η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, η ενδυνάμωση της συνδυαστικής ικανότητας καθώς και η καλλιέργεια φαντασίας, δημιουργικότητας και συνεργασίας.

 

 

Καλό Καλοκαίρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.