Δραστηριότητες για το Πέρασμα Μέσης Γραμμής

Έφτασε η ώρα των Πανελλαδικών…!
5 Ιουνίου, 2018
Το Focus Lab στο Voluntary Action 2018
12 Ιουλίου, 2018

Δραστηριότητες για το Πέρασμα Μέσης Γραμμής

Τι είναι το πέρασμα μέσης γραμμής;

Όταν αναφερόμαστε στην μέση γραμμή εννοούμε μια νοητή γραμμή που χωρίζει το σώμα μας κάθετα σε δύο ίσα μέρη, το αριστερό και το δεξί. Το πέρασμα μέσης γραμμής αναφέρεται στη δυνατότητα του παιδιού να κινεί τα χέρια και τα πόδια του πέρα από το κέντρο του σώματος του. Αυτή η δεξιότητα κατακτάται περίπου στα 3 με 4 χρόνια ζωής του παιδιού.

 

Γιατί είναι σημαντική δεξιότητα για το παιδί;

Τα παιδιά που έχουν δυσκολία στο πέρασμα μέσης γραμμής, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο διάβασμα, τη γραφή καθώς και στις σωματικές δραστηριότητες και τα σπορ. Πριν κατακτηθεί αυτή η δεξιότητα, τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν το δεξί χέρι για να κάνουν κινήσεις που αφορούν την δεξιά μεριά του σώματός τους και αντίστοιχα για την αριστερή μεριά, χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι. Για να καταλάβουμε τη σημασία του περάσματος μέσης γραμμής μπορούμε να σκεφτούμε πόσες φορές μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούμε αυτή τη δεξιότητα ως ενήλικοι.

 

Παρακάτω προτείνονται πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά για την ενίσχυση της δεξιότητας του περάσματος μέσης γραμμής:

 

  1. Φτιάξτε κάστρα στην άμμο. Τοποθετήστε το κουβαδάκι στην αντίθετη μεριά από αυτή που κρατάει το φτυάρι και παροτρύνετε το παιδί να το γεμίζει με αυτό τον τρόπο.

1

 

  1. Διαδρομές με παιχνίδια. Σχηματίστε ένα 8 στο πάτωμα (για παράδειγμα ζωγραφίστε το 8 σε ένα μεγάλο χαρτόνι) και ζητήστε από το παιδί να οδηγήσει κάποιο παιχνίδι (αυτοκινητάκι, κούκλα κλπ) από αυτή τη διαδρομή χρησιμοποιώντας το ένα χέρι.

2

 

  1. Ζωγραφίστε σε καμβά. Χρησιμοποιείστε μεγάλο καμβά και ζητήστε από το παιδί να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια.

3

 

  1. Πλύντε το αυτοκίνητο. Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί το ένα χέρι κάθε φορά και να κάνει μεγάλες κυκλικές κινήσεις.

4

 

  1. Χορέψτε. Βάλτε μουσική και ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί τις κινήσεις σας. Ακουμπήστε τον αγκώνα του αριστερού χεριού στο δεξί γόνατο και αντίστροφα. Ανοίξτε τα χέρια σας στο ύψος των ώμων παράλληλα με το έδαφος και στη συνέχεια σταυρώστε τα μεταξύ τους στο ύψος των αγκώνων και επαναλάβετε. Τέλος, πιάστε τον αστράγαλο του αριστερού ποδιού με το δεξί χέρι και το αντίστροφο. Επαναλάβετε αρκετές φορές με την σειρά που επιθυμείτε.

5

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.