Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά

Εργοθεραπεία στην παραλία: 5 δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά
16 Αυγούστου, 2017
Κύκλος Σεμιναρίων “Ζητήματα που αφορούν την παιδική ηλικία”
29 Αυγούστου, 2017

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά

 

 

Επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές….

 

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά!

Το καλοκαίρι σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του και για τους περισσότερους η επιστροφή από τις διακοπές έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τόσο  τα παιδιά, όσο και οι γονείς, αρχίζουν να σκέφτονται τη νέα σχολική χρονιά, την αλλαγή σχολείου/τάξης, τους νέους συμμαθητές και δασκάλους ή την απαιτητική τάξη.

Η μετάβαση για τα παιδιά, όπως ακριβώς και για τους ενήλικες, από τους χαλαρούς και ξέγνοιαστους ρυθμούς του καλοκαιριού στο πρωινό ξύπνημα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι αρκετά σημαντική και πιθανότατα στρεσογόνα. Εύκολα ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί μελαγχολία, να νιώσει αποδιοργανωμένο και ανέτοιμο για τη νέα χρόνια. Χρειάζεται, λοιπόν, όπως σε κάθε μετάβαση, χρόνο να προσαρμοστεί. Τα παιδιά έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές και με τη βοήθεια των γονιών μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στη νέα σχολική χρονιά.

  1. Προετοιμασία προσαρμογής. Τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν χαλαρά ωράρια ύπνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύντομα όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το καθημερινό και αυστηρό πρωινό ξύπνημα, ενώ σε λίγο καιρό θα πρέπει να διατηρούν για ώρες την προσοχή τους μέσα σε μια τάξη, να οργανώνονται και να λειτουργούν με πρόγραμμα.

Μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς επομένως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να καθιερώσουν μια ρουτίνα ύπνου ώστε να συνηθίσουν σταδιακά το πρωινό ξύπνημα. Τα παιδιά πρέπει να ρυθμίσουν σε αυτήν τη φάση το βιολογικό τους ρολόι από την αρχή. Μην περιμένετε το παιδί που πήγαινε μέχρι χτες για ύπνο στις 11, να πάει σήμερα στις 9. Ξεκινήστε με 20 λεπτά νωρίτερα από αυτήν που πηγαίνει το παιδί σήμερα, διατηρήστε το για 2 – 3 μέρες, και μειώστε σταδιακά την ώρα μέχρι να καλύψει το παιδί 9 περίπου ώρες από την ώρα που θα ξυπνάει για το σχολείο. Μη ξεχνάτε να δίνετε στο παιδί μία προειδοποίηση 5-10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ολοκληρώσει όποια δραστηριότητα το απασχολεί. Η τηλεόραση, τα παιχνίδια και οι έξοδοι πρέπει να τελειώνουν πλέον νωρίτερα, έτσι ώστε να έχει το παιδί χρόνο να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα του.

 

  1. Εξηγήστε στο παιδί τους λόγους και το πώς θα ωφεληθεί που θα εφαρμόσετε μαζί ένα πρόγραμμα ύπνου. Αν το παιδί το δει σαν τιμωρία ή σαν κάτι που θα πρέπει να λυπάται για αυτό, το πιθανότερο είναι να μη συνεργαστεί. Δείξτε στο παιδί πως όλη η οικογένεια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπαίνει σε άλλους ρυθμούς και ωράρια, και πως ο λόγος που θα μείνετε εσείς για λίγο ακόμα μακριά από το κρεβάτι σας είναι για να ταχτοποιήσετε πράγματα και βαρετές δουλειές.

 

  1. Οργανώστε το δωμάτιο και το χώρο που θα μελετάει το παιδί. Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην όλη διαδικασία οργανώνοντας χωριστά τα παιχνίδια, τα ρούχα, τις αφίσες, τα διακοσμητικά από το χώρο που θα πρέπει να συγκεντρώνεται και να εργάζεται. Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά μελέτης και διαβάσματος, όπου το παιδί θα πηγαίνει για να κάνει τα μαθήματά του. Αποφύγετε αντικείμενα που διασπούν την προσοχή (πχ καρέκλα με ροδάκια, ηλεκτρική ξύστρα, κοκ).

 

  1. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, που πρέπει ως γονείς να δώσουμε την προσοχή μας είναι τα συναισθήματα του παιδιού. Αν όχι τα περισσότερα, αρκετά παιδιά έχουν ένα βαθμό άγχους, αγωνίας και νευρικότητας όταν αρχίζει το σχολείο. Όταν οι γονείς μιλούν με τα παιδιά, συζητούν και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες τους, τα βοηθούν να μοιραστούν το φορτίο τους και να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για προηγούμενες θετικές εμπειρίες από το σχολείο και ενσωματώστε τες στις νέες εμπειρίες που θα αποκτήσουν.

 

  • Αν το παιδί είναι αγχωμένο για το άγνωστο σχολικό περιβάλλον,μια βόλτα στο κτίριο και στο προαύλιο του νέου σχολείου θα μπορέσει να μετριάσει την ανησυχία του.
  • Η γνωριμία με παιδιά της γειτονιάς που θα πάνε στο ίδιο σχολείο μπορεί να εξασφαλίσει την παρέα και να διευκολύνει την κοινωνική προσαρμογή του παιδιού.
  • Αν το παιδί ανησυχεί για τις παρέες ή τους φίλους του,δείξτε κατανόηση για το άγχος που μπορεί να βιώνει. Φροντίστε να μάθετε αν κάποιο παιδί από τη γειτονιά ή τους φίλους/συμμαθητές του από την περσινή τάξη θα είναι και φέτος μαζί του. Αν όχι, προετοιμάστε το για αυτό και ενθαρρύνετε τις νέες παρέες και φιλίες. Όσα περισσότερα γνωρίζει για αυτό που θα βρει μπροστά του, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να προετοιμαστεί και στο τέλος να αισθανθεί!
  • Αν το παιδί ανησυχεί για το φόρτο δουλειάς και φοβάται για τις επιδόσεις του,καθησυχάστε το εξηγώντας πως οι πρώτες εβδομάδες είναι επαναληπτικές. Ακόμα και αν προκύψουν δύσκολα πράγματα στην πορεία, διαβεβαιώστε το παιδί πως θα είστε δίπλα του και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο τέλος θα τα καταφέρει.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να γνωρίζουν ότι έχουν επίγνωση για το τι περνούν και ότι θα είναι δίπλα τους για να τους βοηθήσουν στη διαδικασία προσαρμογής. Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουν οι γονείς στα παιδιά είναι πως ακόμα και αν τελείωσε κάτι τόσο όμορφο όπως είναι το καλοκαίρι, αυτό δε σημαίνει πως δε θα έρθουν άλλες στιγμές το ίδιο όμορφες, και είναι πολύ πιθανό αυτές να είναι στο σχολείο!

Βιβλιογραφία:

       American Psychological Association (2013). Dealing With the Back-to-School Blues? Retrieved from:        http://www.apa.org/helpcenter/school-rush.aspx.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.