Επιστροφή στα σχολεία και μέτρα προστασίας: Πώς μπορούμε να ενημερωθούμε εμείς και τα παιδιά μας;

Κοινωνική φοβία. Πως μπορώ να την αναγνωρίσω;
28 Ιουλίου, 2020
«Τρόποι ενίσχυσης της ικανότητας Κριτικής Σκέψης των παιδιών» 
2 Οκτωβρίου, 2020

Επιστροφή στα σχολεία και μέτρα προστασίας: Πώς μπορούμε να ενημερωθούμε εμείς και τα παιδιά μας;

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα τα οποία ήδη έχουν διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας. Η εφαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της τηλεεκπαίδευσης ήταν ένα πρώτο βήμα διαχείρισης και αποφυγής των πιθανών κινδύνων διάδοσης του ιού, με αρκετούς ωστόσο περιορισμούς.

Σήμερα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα περιορισμού στο σπίτι και απουσίας από το σχολικό πλαίσιο, μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις τάξεις με έναν τρόπο πρωτόγνωρο. H προσαρμογή και η τήρηση των μέτρων για την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συσχετίζεται σημαντικά με την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Χρυσή Χατζηχρήστου, δημοσίευσαν το έντυπο «Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά από το διάστημα παραμονής στο σπίτι στην περίοδο της πανδημίας COVID-19». Το σχετικό έντυπο αποτελεί μια προσπάθεια διευκόλυνσης της ομαλής μετάβασης στο σχολικό περιβάλλον και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας, ώστε η επιστροφή στην τάξη να γίνει με ασφάλεια και ευαισθησία.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Φυσικά, πέρα από την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας για τη συναισθηματική αντιμετώπιση της δύσκολης συνθήκης που βιώνουμε, χρειάζεται πρώτα από όλα να προετοιμάσουμε και ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τα ασφαλέστερα μέτρα προστασίας, ώστε να προληφθεί στο μέγιστο βαθμό η διασπορά του ιού.  Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/metra-prostasias/ μπορούμε να δούμε αναλυτικά όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού, καθώς και πλήρες ενημερωτικό υλικό σχετικά με τον COVID-19.

Συμβουλές για την προετοιμασία του παιδιού σχετικά με τη χρήση της μάσκας

  • Εξηγούμε στο παιδί με απλά και κατανοητά λόγια τον τρόπο διασποράς του ιού, ώστε να αντιληφθεί το λόγο χρήσης της μάσκας.
  • Ζητάμε από το παιδί να διαλέξει το ίδιο τη μάσκα που θα ήθελε να φοράει καθημερινά, ώστε να εμπλακεί στη διαδικασία ενεργά και να νιώθει άνετα με την επιλογή του.
  • Δοκιμάζουμε τη μάσκα ήδη από το σπίτι για κάποια λεπτά. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το παιδί αισθάνεται άνετα με τη μάσκα, ταιριάζει στο πρόσωπο του και είναι σταθερή και ασφαλής, καθώς θα τη φοράει για αρκετές ώρες καθημερινά.
  • Προετοιμάζουμε το παιδί ότι είναι πιθανό, στην αρχή, να νιώσει λίγο άβολα φορώντας τη μάσκα και είναι φυσιολογικό να συμβεί αυτό. Ωστόσο, είναι κάτι παροδικό και σταδιακά θα τη συνηθίσει και θα είναι πιο εύκολο.
  • Φυσικά, εξηγούμε πως αν νιώσει την ανάγκη να τη βγάλει για λίγο, μπορεί να το κάνει, αρκεί να θυμάται να μην είναι πολύ κοντά σε κάποιον συμμαθητή ή δάσκαλο και να έχει καθαρίσει τα χεράκια του καλά πριν και μετά.

Σταυρούλα Καλαντζή,

Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.