Πώς η μουσική επιδρά στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών;

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Δυσλειτουργία Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
21 Φεβρουαρίου, 2018
Δραστηριότητες με τη χρήση πλαστελίνης
26 Μαρτίου, 2018

Πώς η μουσική επιδρά στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών;

Διετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νοημοσύνης και Δημιουργικότητας (BCI) και το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έδειξε ότι η έκθεση σε μουσικά ερεθίσματα και η μουσική εκπαίδευση επιταχύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά, ειδικότερα στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς και για τις ακουστικές, αναγνωστικές ικανότητες και την γλωσσική αντίληψη.

Η έρευνα σε δείγμα παιδιών 6-7 ετών ξεκίνησε το 2012, όταν οι νευρολόγοι άρχισαν να συλλέγουν μια ομάδα παιδιών (37 παιδιά) από μία κακόφημη γειτονιά του Λος Άντζελες. Δεκατρία (13) από τα παιδιά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Νεανικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες, όπου παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής 7 ώρες την εβδομάδα.

Από την ομάδα, 11 παιδιά γράφτηκαν σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα Ποδοσφαίρου και τα υπόλοιπα 13 παιδιά δεν παρακολούθησαν κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών συγκρίνοντας τα εγκεφαλικά τους κύματα, την παρατηρήσιμη συμπεριφορά, καθώς και τις αλλαγές που μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω εγκεφαλογράφου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ακουστικό σύστημα των παιδιών που εκπαιδεύτηκαν στη Νεανική Ορχήστρα αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα από αυτό των υπόλοιπων παιδιών. Ο Δόκτωρ Ασσάλ Χαμπίμπι, ο συντονιστής της έρευνας, εξήγησε ότι το ακουστικό σύστημα, το οποίο συνδέεται με τη γενικότερη διαδικασία της ακουστικής επεξεργασίας,  ενεργοποιείται από τη μουσική, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αναγνωστική ικανότητα, η γλωσσική ανάπτυξη και η επικοινωνία.

Effects of Music-03a

 

 

 

 

 

 

 

Λεπτομέρειες:

Όφελος: BRAIN DEVELOPMENT
Πληθυσμός: CHILDREN
Ηλικία: 6-7 YEARS OLD
Είδος Ερεθίσματος: CLASSICAL (EL SISTEMA)
Τύπος Έρευνας: ACADEMIC RESEARCH
Δείγμα: 37
Περίοδος Έρευνας: 2 YEARS (OF A 5 YEAR STUDY)
Έτος: 2016
Τόπος: USA

 

Πηγές:
Science Direct: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878929315301122
Science World Report: http://www.scienceworldreport.com/articles/42317/20160615/childrens-brain-develop-faster-exposure-music-instruction.htm
University of Southern California: https://dornsife.usc.edu/bci/brain-and-music/
Southern California Public Radio: http://www.scpr.org/news/2016/06/15/61697/usc-study-continues-to-provide-data-on-music-and-b/
News Medical: http://www.news-medical.net/news/20160616/Music-instruction-improves-cognitive-socio-emotional-development-in-young-children.aspx
Slipped Disc: http://slippedisc.com/2016/06/la-phil-research-learning-music-speeds-up-kids-brains/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.